jueves, 21 de febrero de 2013

Curcan umplut cu garnitura de fructe si legume la cuptor

       Curcan umplut cu garnitura de fructe si legume la cuptor












1 curcan 4, 600kg
Vegeta
Ulei
Pentru umplutura:
400g ciuperci
800g carne porc (ceafa)
6 felii paine
Lapte pentru inmuiat feliile de paine
3 oua
1 lingura chimen
Sare si piper dupa gust
100g stafide
200g maslne fara sambure
1 ceapa mare
Ulei pentru prajit
Pentru garnitura de fructe si legume:
4 cartofi mari
2 cartofi dulci
2 gutui mari
2 mere mari
2 pere mari
2 cepe mari
3 morcovi potrivti
Vegeta
Ulei pentru prajit
300ml apa
Mod de preparare:
Trecem carnita de porc pe sub un jet de apa. Pregatim o oala, in care vom pune apa cat sa acopere carnea, condimentam cu o lingurita de sare, adaugam bucata de carnita si punem la fiert pentru 30 minute.
Dupa ce s-a fiert carnita, o scoatem pe o farfurie, o lasam la racit, dupa care o taiem in bucati mai mici si o dam prin masina de tocat carne.
Stafidele, pentru a se inmuia, le punem intr-un bol cu apa si le lasam in apa timp de 30 minute.
Dupa jumatate de ora, le scoatem la scurs intr-un strecurator.
Maslinele le spalam si le scoatem samburii. Puteti sa cumparati masline fara samburi, eu nu am avut si atunci am folosit maslinele cu samburi din dotare.
Ciupercutele le spalam si le taiem feliute.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Curatam ceapa si o taiem marunt.
Punem ceapa intr-o tigaie cu ulei si o lasam la calit.
Cand ceapa devine sticloasa, adaugam ciupercutele taiate si le lasam la calit inca 10 -15 minute.
Intr-o farfurie punem putin lapte si muiem feliile de paine in acest lapte si pe o parte si pe alta.
Dupa ce le-am muiat, le stoarcem in pumn, cat de bine putem.
Painea muiata in lapte si apoi stoarsa, o dam apoi prin masina de tocat carne.
Dupa ce avem toate ingredientele pentru umplutura pregatite, incepem sa facem amestecul. Intr-un castron mare, punem carnea fiarta si macinata, adaugam ceapa si ciupercile calite cu tot cu uleiul in care s-au calit, painea muiata, stoarsa si toccata in prealabil, maslinele fara samburi, stafidele, ouale, lingura de chimen, condimentam cu sare si piper, dupa gust, dupa care amestecam totul pana la omogenizare. Compozitia astfel obtinuta o dam de o parte, pana imbalsamam curcanul.
Curcanul il curatam si il spalam.
Punem curcanul intr-un castron mare si il condimentam cu vegeta – ATENTIE, cine nu agreaza vegeta, nu este necesar sa o folosasca, folositi sare si orice alte condimente care va plac, fac aceasta precizare pentru ca sunt prsoane care sunt impotriva folosirii acestui condiment, pe care il considera foarte nesanatos.
Mai adaugam peste curcan ulei si sare, dupa care il frecam bine – pe toate partile chiar si in interior – cu toate aceste ingrediente.
Dupa ce am inbalsamat bine curcanul, il umplem cu umplutura preparata in prealabil. Introduceti umplutura atat in carcasa curcanului cat si pe langa pulpe, pe sub piele, si in pielea de la gat.
Dupa ce ati umplut puiul cu toata umplutura, coaseti pielea curcanului in toate partile unde ati introdus umplutura. Eu folosesc pentru cusut fir de macrame pentru ca este mai tare. Legati picioarele curcanului, unul de altul pentru a nu se prajii departat si a plezni pielea.
Curcanul umplut si cusut il punem cu pieptul in jos intr-o tava in care am pus in prealabil ulei si o cana de apa. Turnam ulei si peste curcan, il acoperim cu o folie de aluminiu si il introducem in cuptorul preincalzit in prealabil. Il lasam la prajit pe o parte timp de 1 ora si 15 minute (timpul de coacere depinde si de marimea curcanului).
Intors pe cealalta parte, mai lasam curcanul la prajit – acoperit si de aceasta data cu folia de aluminiu – penru inca 1 ora si 15 minute. Dupa acest timp scoateti folia de aluminiu de pe curcan si mai lasati-l in cuptor pentru inca o ora sau mai mult daca este nevoie.
Pentru garnitura de fructe si legume, incepeti astfel:
Curatati cartofii de coaja, spalatii si taiatii cubulete.
Curatati cartofii dulci de coaja, spalatii si taiatii cubulete.
Curatati ceapa si taiati-o felii mai mari.
Spalati merele si perele, curatatile de coaja, indepartati cotoarele si taiati-le feliute.
Curatati si spalati morcovii si taiati-i rondele.
Spalati si curatati gutuile, indepartati cotoarele si taiati-le feliute.
Toate legumele si fructele le punem intr-un castron mare, le condimentam cu vegeta, adaugam ulei si 300ml apa. Amestecam totul si turnam intr-o tava mare in care punem ulei in prealabil. Acoperim tava cu folie de aluminiu si lasam la copt 35-40 minute pana se inmoaie fructele si legumele, spre sfarsit, inainte cu 10-15 minute, indepartam folia de alumiu pentru a se rumenii frumos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario