Ingrediente:
Aluat:
1 kg faina alba de calitate ,
300 ml apa,
150 gr zahar,
200 gr margarina sau 200 ml ulei,
coaja rasa de la 1 lamaie,
vanilie,
40 gr drojdie,
1/2 lingurita cu sare.
Umplutura:
300 gr miez de nuca macinata,
80 gr zahar,
3 linguri de cacao,
stafide,
rom,
coaja rasa de lamaie,
30 ml apa calduta.
Decor:
30 ml sirop
Mod de preparare:
Se adauga coaja de lamaie, vanilia, si faina. Se amesteca pana obtinem un aluat omogen si vartos. Se adauga treptat margarina topita calduta (nu fierbinte) si framantam pana se incorporeaza.
Se pune vasul la un loc cald si lasam cca 30-40 min , pana isi dubleaza volumul. Tavile de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt
Intr-un bol se amesteca miezul de nuca, cacao, stafide, rom, zahar, apa calduta si coaja de lamaie. Se amesteca astfel incat sa devina ca o crema mai groasa. Dupa preferinta se poate adauga si rahat cu fructe.
Aluatul se imparte in 2 parti. Se intinde o bila sub forma de foaie, se unge cu jumatate din crema si se ruleaza. Pentru cozonacul impletit 1 bila se imparte in doua parti, veti obtine doua foi care ung cu umplutura , se ruleaza si se impletesc.
Cozonacii formati se pun la tavi si se lasa la crescut intr-un loc cald pana pana isi dubleaza volumul.
Se ung cu sirop si se introduc la copt in cuptorul incalzit la 180 C pana devin usor aurii, temperatura se scade la 150 C pentru inca 10 min, astfel incat sa se coaca uniform.
Se Scot din cuptor si se ung din nou cu sirop. Se lasa sa se racesca complet, se scot din tavi si se pun pe un blat din lemn. Se acopera cu un servet si se lasa cateva ore.
Se serveste cu cafea sau ceai. Este un cozonac pufos si gustos!
No hay comentarios:
Publicar un comentario