jueves, 21 de febrero de 2013

Ghee (unt clarefiat)

                           Ghee (unt clarefiat)



















Cuvantul Ghee vine din sanscrita si inseamna unt clarefiat. Ghee este un ulei de unt, folosit in special in bucataria indiana. Se obtine prin indepartarea – prin procesul de fierbere - apei, componentelor solide si a laptelui din unt.

In bucataria indiana se foloseste foarte mult la prajit si la prepararea diferitelor mancari. Preparatele la care se foloseste Ghee sunt mult mai gustoase. Ca forma de conservare, Ghee poate fi pastrat in recipiente inchise, in locuri racoroase, pentru mai multe luni de zile. Nu se pastreaza la frigider.

Conform Ayurveda, Ghee este considerat drept un elixir al vietii si mijloc de intretinere. Ghee este usor digerabil, ajuta la reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric. O alta proprietate benefica a Ghee este ca contribuie la reducerea colesterolului. Ghee la fel ca aloe, are un efect cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor leziuni ale pielii.

Din punct de vedere religios Ghee se foloseste ca ulei in ritualurile religioase inchinate zeilor, la casatorii si inmormantari. Exista si un imn al Ghee.

Ingrediente:

Unt nesarat (cantitatea este la alegerea fiecaruia).

Mod de preparare:

Taiem untul in bucatele si il punem intr-o cratita pe foc, la flacara mica.

Untul incepe sa se topeasca, atentie nu amestecam deloc in el, nu trebuie sa tulburam straturile care se formeaza.

Dupa cateva minute de fierbere la foc mic, incepe sa apara spuma la suprafata.

Spuma o inlaturam cu o spumiera fara a tulbura, prin amestecare straturile.

Se lasa la fiert aproximativ 15 minute, pana uleiul incepe sa se clarefieze si incep sa se distinga doua straturi separate, stratul de ulei si un strat solid ce se depune pe fundul cratitei.

Dupa ce untul s-a clarefiat, stingem focul si il lasam 2 minute sa se odihneasca, apoi il strecuram printr-o strecuratoare, in care punem si un tifon in mai multe straturi. Turnam ghee intr-un borcanel, curat si uscat, pe care il inchidem ulterior cu un capac si il depozitam intr-un loc racoros (nu in frigider). Il folosim la prajit, sau in prepararea anumitor mancaruri. In cateva ore de la clarefiere, Ghee se solidifica.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario