jueves, 21 de febrero de 2013

Friptura de porc cu sos de prune si cartofi prajiti

       Friptura de porc cu sos de prune si cartofi prajiti













    Pentru friptura:
10 felii de ceafa de porc
Sare piper si boia dulce de ardei, dupa gust
Ulei
Pentru sosul de prune:
500g prune uscate
50g zahar tos (eventual inca 1-2 linguri in plus, pentru a mai adauga la sfarsit, daca gustati si considerati ca nu este suficient de dulceag)
Un praf de sare
1l si jumatate apa
100g unt
4-5 linguri faina
1 kg si jumatate cartofi (cantitatea este la aprecierea si dorinta fiecaruia)
Sare
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Punem prunele uscate intr-un castronel si turnam apa rece peste ele cat sa le acopere. Lasam prunele in apa aproximativ 20 minute, pentru a se hidrata putin.
Dupa 20 minute, scoatem prunele din apa in care au stat, punem 1 l si jumatate apa intr-o oala si adaugam prunele. Le lasam la fiert 20-30 minute pana sunt bine fierte si s-au inmuiat.
Dupa ce le-am fiert, le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam la scurs.
Intr-o cratita punem untul la topit, adaugam faina (daca vi se pare ca nu ar fi suficienta faina, iar sosul nu se ingroasa sufficient, mai puteti adauga), zaharul, amestecam si o lasam sa se rumeneasca putin 1-2 minute, apoi adaugam apa, amestecam din nou si lasam sa fiarba pana se formeaza un sos de consistenta smantanii.
Dupa ce am obtinut sosul, adaugam prunele in sos.
Condimentam cu sare si zahar dupa gustul fiecaruia, sosul ar trebui sa aibe o tenta dulceaga. Mai lasam pe foc 3-4 minute, dupa care stingem.
Bucata de ceafa o portionam in 10 felii cu grosimea de 1cm – 1,5cm.
Punem feliile de carne intr-un castron, astfel incat sa nu se suprapuna pentru a le putea condimenta. Condimentam cu sare si piper, dupa gust.
Intoarcem feliile de carnita si pe cealalta parte, le condimentam la fel, cu sare si piper si le lasam sa se odihneasca 10 minute.
Intr-o tava punem ulei, doar atat cat sa-I acopere finut toata suprafata (nu prea mult).
Punem in tava bucatile de ceafa, turnam peste ele un strop de ulei, acoperim tava cu o folie de aluminiu si dam fripturica la cuptor pentru 20 minute.
Dupa 20 minute, scoatem tava cu friptura din cuptor, inlaturam folia de aluminiu, presaram peste friptura boia dulce de ardei, intoarcem bucatile de friptura sip e cealalta parte, presaram din nou boia dulce de ardei, si mai punem tava la cuptor pentru inca 15 minute, de aceasta data fara a mai acoperii friptura.
Dupa ce fripturica s-a rumenit bine, scoatem tava din cuptor si putem sa servim.
Alaturi de fripturica si sos, putem servi o portie de cartofi.
Curatam cartofii de coaja si ii spalam.
Ii taiem feliute.
Si ii punem la prajit intr-o cratita cu ulei incins, unde ii lasam pana devin aurii. Dupa ce cartofii s-au rumenit, ii scoatem din ulei, ii saram si ii servim.
Dupa ce am pregatit sosul, fripturica si cartofii, punem pe o farfurie cate putin din fiecare si servim, este intr-adevar o mancare consistenta insa nu va pot spune cat de delicioasa este aceasta combinatie. Spor la pregatit si pofta buna.


No hay comentarios:

Publicar un comentario