jueves, 21 de febrero de 2013

Sticky belly of pork with baked potatoes – Piept de porc lipicios cu cartofi copti

Sticky belly of pork with baked potatoes – Piept de porc lipicios cu cartofi copti












12 felii burta de porc fara soric (cantitatea este la alegere, mai mult sau mai putin)
Pentru sosul in care se marineaza carnea:
Pentru aceasta reteta eu am folosit urmatoarele ingrediente, am mentionat si marca pentru ca si gustul sosurilor este diferit de la o marca la alta. Pentru un gust deplin eu va recomand sa folositi ceea ce am folosit si eu, insa nu este obligatoriu, puteti inlocui orice ingredient cu orice altceva doriti dumneavoastra.
Totodata cantitatile de sosuri le puteti adauga si din ochi, dupa cum simtiti la gust, eu am folosit cu proximatie urmatoarele cantitati:
30ml Soja Sos de la Heinz
30ml Worcester Sauce de la Fuchs
50ml Salsa Cinese de la Develey
10ml Chilli Sauce de la Vifon
50ml ulei de masline
600ml vin alb Grasa de Cotnari
1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa, este si mai sanatoasa)
1 lingura busuioc uscat
1 lingura cimbru uscat
1 lingura boia dulce de ardei
Sare si piper dupa gust
1 ardei foarte iute rosu
10 catei de usturoi
Pentru cartofii copti:
1kg si jumatate de cartofi (cantitatea este la alegere)
100g unt
Sare si piper dupa gust
1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa)
1 lingura patrunjel uscat
1 lingura boia dulce de ardei
Mod de preparare:
Separati cateii de usturoi din capatana (ATENTIE: nu indepartati coaja de pe ei), dupa care punetii pe fiecare in parte sub lama unui cutit si zdrobitii cu podul palmei.
Spalam ardeiul iute, ii indepartam cotorul, il curatam de seminte si il taiem foarte, foarte marunt.
Pregatim pieptul de porc, ii inlaturam soricul (daca are), il taiem felii (daca este bucata mare si nu a fost portionata initial).
Intr-o cratita mai incapatoare, pregatim marinata. Punem Soja Sos, Worcester Sauce, Salsa Cinese Sos, Chilli Sauce, uleiul de masline si vinul alb.
Adaugam apoi peste aceste sosuri: 1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa), 1 lingura busuioc uscat, 1 lingura cimbru uscat, 1 lingura boia dulce de ardei, sare si piper dupa gust, ardeiul iute pe care l-am taiat in prealabil foarte marunt si 10 catei de usturoi pe care ii spargem cu cutitul fara ai decoji.
Amestecam toate aceste sosuri si condimente cu o spatula, pana se omogenizeaza bine de tot.
Dupa care adaugam in aceasta marinata feliile de piept de porc. Avem grija sa le pozitionam astfel incat sa fie acoperite bine de aceasta marinata.
Lasam pieptul de porc in aceasta marinata, acoperit cu un capac sau cu o folie alimentara, la frigider, pana a doua zi.
A doua zi, se scoate cratita cu marinata si pieptul de porc si se pune pe foc, la fiert, acoperita, pentru 10 minute cu un capac.
Dupa 10 minute ridicam capacul si mai lasam la fiert inca 20 minute pe aragaz, pana se mai reduce usor din marinata.
Dupa ce am fiert in total 30 minute, pieptul de porc pe aragaz, luam cratita si o introducem in cuptorul preincalzit, unde mai lasam friptura pentru inca 25-30 minute, pana incape sa se ingroase sosul bine si sa ia o textura … mmmm lipicioasa, iar felioarele de piept arata usor rumenii. Timpul de coacere in cuptor poate diferii de la aragaz la aragaz, trebuie verificata friptura din cand in cand, iar cand ajunge sa fie pe placul dumneavoastra o puteti scoate din cuptor.
Alaturi de aceasta bestiala friptura, de te lingi de-a dreptul pe degete, merg extraordinar de bine cartofii copti intr-o punga speciala la cuptor.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem in 4 (nu mai mici).
Punem cartofii intr-un castron incapator, ii condimentam cu sare si piper dupa gust, adaugam si boia dulce de ardei, 1 lingura baza pentru mancaruri (daca o preparati in casa este si mai sanatoasa), 1 lingura de patrunjel uscat si cubulete de unt, dupa care amestecam bine, pana ce cartofii sunt imbalsamati cu aceste ingrediente pe toate partile.
Ungem cu unt pe interior o punga speciala pentru copt in cuptor si introducem cartofii in punga. Legam punga la gura cu sigiliul special, o punem intr-o tava, impungem ici colo cu un cutit si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 30 minute.
Dupa 30 minute verificam cartofii, daca ni se par copti, spargem punga si mai introducem cartofii in cuptor pentru inca 10 minute pentru a se rumenii usor.
Dupa ce sunt copti, cartofii se servesc alaturi de friptura de piept de porc cu sos… sunt o bunatate… desi reteta contine ceva calorii merita sacrificiul….

No hay comentarios:

Publicar un comentario