jueves, 21 de febrero de 2013

Jumari

                                    Jumari










3 kg slanina proaspata de porc

100ml apa

Sare

Mod de preparare:

Luam slaninuta si o taiem cubulete (marimea cubuletelor de slanina este aceeasi cu marimea carnitei pe care o taiati pentru tocanite). In cazul in care aveti slaninuta cu soric, scoateti soricul de pe slaninuta, inainte de a taia slanina cubulete.

Punem cubuletele de slaninuta intr-o cratita (de preferinta antiaderenta).

Adaugam peste slaninuta,100 ml apa si acoperim cu un capac.

Lasam la inabusit 5 minute, dupa care luam capacul si lasam slaninuta la prajit.

Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

Eu le-am prajit aproximativ 40 de minute, insa timpul de prajire este relativ pentru ca depinde de cantitatea de slaninuta pe care o folositi, de felul slaninutei si de dorinta fiecaruia ca jumarile sa fie mai prajite sau mai moi. In principiu se gusta si se scot atunci cand considerati ca sunt pe placul vostru.

Dupa ce sunt prajite scoatem jumerile cu o spumiera intr-o strecuratoare si se lasa la scurs.

Dupa ce jumarile s-au scurs, le punem intr-un castron si presaram peste ele un praf de sare.

marile sunt gata de servit, sunt extraordinare ca aperitiv, alaturi de ceapa, rosii, branza. Jumarile le mai putem folosi si la pagacele, minunatele pogacele cu jumari.

Grasimea lichida, lasata de jumari se strecoara bine si se pune intr-un borcan la solidificat. Se foloseste la prajeli, la pregatirea aluaturilor fragede precum si la orice alte retete care necesita grasime. Untura poate inlocuii excelent uleiul, desi nu este chiar atat de sanatos sa folosim la gatit untura in cantitati mari.

Drept vorbind si jumarile sunt foarte calorice dar o data pe an, mai cu seama in preajma Craciunului, putem face o exceptie.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario