Ficatei cu sos de maioneza si garnitura de cartofi trasi in ulei
1kg ficatei de pasare
Lapte, cat sa acopere ficateii (eu am folosit 250ml lapte)
125g unt pentru prajit ficateii
Ulei pentru prajit ficateii
Pentru tavalit ficateii:
80g faina
Piper si sare, dupa gust
1 lingura boia dulce de ardei
1 lingurita zahar tos
Pentru ceapa calita:
2 cepe mari
Ulei pentru calit
Pentru maioneza:
1 galbenus crud
1 lingurita mustar
Sare
Ulei
Pentru sos:
5 linguri de maioneza
3 linguri smantana
10 catei de usturoi
Sare, dupa gust
Pentru cartofi:
1kg cartofi
Sare si piper, dupa gust
1 lingura boia dulce de ardei
Ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Spalam si curatam ficateii dupa care ii punem la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa ce s-au scurs de apa, punem ficateii intr-un castron, adaugam lapte cat sa-i acopere si ii lasam in lapte pentru 1 ora.
Intre timp, pana ce ficateii stau in lapte, trecem la pregatirea celorlalte necesare la reteta.
Cateii de usturoi ii curatam si ii dam pe razatoarea mica.
Ceapa o curatam si o taiem pestisori.
Intr-o cratita punem ulei si adaugam ceapa. Lasam sa se caleasca pana devine usor rumenie.
Dupa ce ceapa s-a calit o punem intr-o strecuratoare pentru a se scurge surplusul de ulei.
Maioneza. Pentru prepararea maionezei punem intr-un bol 1 lingurita mustar, 1 galbenus crud de ou si un praf de sare. Amestecam cu o lingura de lemn, dupa care turnam ulei putin cate putin si amestecam repede intr-o singura directie, pana obtinem cantitatea de maioneza dorita (in cazul nostrum 5 linguri).
Sosul de maioneza
Dupa ce avem ingredientele necesare pentru a prepara sosul incepem sa-l pregatim.
Intr-un bol punem 5 linguri maioneza, adaugam 3 linguri smantana, usturoiul dat pe razatoare si condimentam cu sare dupa gust. Amestecam bine si am obtinut sosul.
Faina condimenntata prin care tavlim ficateii
Punem faina intr-o farfurie, adaugam boiaua dulce de ardei, zaharul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Amestecam pana se incorporeaza bine toate ingredientele.
Dupa 1 ora de stat in lapte, punem ficateii la scurs intr-un strecurator.
Dupa ce s-au scurs bine, ii trecem prin faina amestecata cu condimente, astfel incat sa fie acoperiti pe toate partile cu faina..
Intr-o cratita punem la incins untul si putin ulei si adaugam ficateii trecuti prin faina condimentata. Prajim ficateii amestecand continu pentru a se praji pe toate partile, putem chiar sa ii zdrobim putin, darn u exagerat. Aproximativ 4-5 minute ii tinem la prajit, nu mai mult pentru ca se intaresc, dar atentie nici sa nu ramana cruzi..
Dupa ce s-au prajit, scoatem ficateii intr-o strecuratoare sa se scurga surplusul de ulei si ii saram, dupa gust
Dupa ce avem toul pregatit, punem ficateii intr-un castron – atentie nu lasam ficateii la racit, lucram repede cu ei.
Turnam peste ficateii prajiti sosul de maioneza preparat, in prealabil.
Peste sos adaugam ceapa calita.
Asa arata castronul din laterala. Daca pregatiti reteta pentru o masa mai importanta, puteti folosi un castron transparent, arata mult mai bine ca prezentare.
Dupa ce am pus in catron ficateii, sosul si ceapa, obligatoriu vom acoperii castronul cu o farfurie si lasam la odihnit pentru 10 – 15 minute, dupa care ii putem servi. Aceasta reteta este DELICIOASA. Nu va puteti imagina cat de gustosi sunt, va recomand sa-i incaercati cat mai repede, nu o sa va mai saturati de ei. Langa acesti ficatei am pregatit si o garniture de cartofi trasi in ulei.
Cartofii trasi in ulei
Curatam si spalam cartofii.
Punem cartofii la fiert intr-o oala cu apa si adaugam o lingurita de sare. Lasam sa fiarba 10 minute.
Dupa 10 minute scoatem cartofii intr-un strecurator.
Taiem cartofii pe lung in 4.
Intr-o cratita punem foarte putin ulei la incins, adaugam cartofii, condimentam cu sare si piper dupa gust, adaugam si boiaua dulce de ardei, amestecam si ii lasam la prajit pana devin usor aurii.
Dupa ce s-au prajit ii scoatem intr-un strecurator si ii servim alaturi de minunatii ficatei cu sos de maioneza. Mmmm….. o reteta de te lingi pe degete!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario