Ciorba de miel cu tarhon si smantana
Ingrediente:
1kg si 400g carne de miel (gat, coada, coaste, spate – orice parte din miel puteti folosi)
1 ceapa uscata mare
8 fire ceapa verde
2 morcovi
2 pastranaci
100g telina radacina
Patrunjel verde tocat
1 lingura tarhon uscat am pus eu (va recomand tarhon proaspat, aroma este mult mai puternica)
100g unt
3 galbenusuri
250g smantana
4-5 linguri otet
15 boabe de piper negru
2 crengute leustean verde
Sare dupa gust
Apa, cam 7 litrii am folosit eu (puteti pune mai multa sau mai putina, in functie de ce cantitate de ciorba vreti sa pregatiti)
Mod de preparare:
Spalam bine frunzele de patrunjel si le tocam cat putem de marunt.
Curatam telina, morcovul si pastranacul si le taiem cubulete mici.
Ceapa verde o curatam o spalam bine si o tocam rondele mici.
Ceapa uscata o curatam si o taiem marunt.
Intr-o cratita punem untul la topit, adaugam ceapa uscata si o lasam pana devine sticloasa.
Dupa ce ceapa s-a calit adaugam si zarzavaturile(morcovul, pastranacul si telina) amestecam si le lasam la calit 2-3 minute.
Adaugam apoi in cratita si ceapa verde tocata rondele, amestecm din nou si mai lasam la calit 2 minute, dupa care tragem cratita de pe foc.
Pentru a pregati amestecul cu care dregem ciorba, punem galbenusurile intr-un bol, le batem putin cu telul cat sa le omogenizam, adaugam smantana si amestecam cu telul din nou pana se inglobeaza complet.
Spalam bine carnea de miel.
Punem apa intr-o oala, o punem pe foc sa dea in clocot, cand este bine clocotita, o tragem intr-o parte, punem in apa clocotita carnita de miel si o lasam in apa 5 minute pentru a se oparii (oparirea carnitei de miel este necesara pentru ca ii ia din miros). Dupa oparire scoatem carnea intr-o strecuratoare.
Luam o oala mare (eu am facut ciorba din 7 litrii apa – fiind Pastele si avand invitati, dar voi puteti face ciorba din cati litrii doriti)… asa, deci, punem apa in oala, adaugam carnea de miel oparita, potrivim de sare dupa gust , adaugam boabele de piper, crengutele de leustean, punem capacul pe oala si lasam la fiert 30 minute.
Dupa 30 minute, adaugam ceapa si zarzavaturile calite in prealabil, amestecam si mai lasam la fier 15 minute.
Dupa 15 minute de cand am pus la fiert ceapa si zarzavaturile, scoatem intr-un bol 3-4 polonice de ciorba fara carne pentru a se racorii.
Tot atunci adaugam in ciorba orezul, pe care il alegem si il spalam in prealabil si mai lasam totul la fiert pentru inca 15 minute..
La sfarsit adaugam tarhonul uscat (dupa cum va spuneam, va recomand sa folositi tarhon proaspat tocat marunt).
In castronul cu amestecul de galbenusuri si smantana, punem din ciorba pe care am scos-o in castron la racorit. Turnam cate un polonic, apoi amestecam, alt polonic, iar amestecam si tot asa pana am incorporat toata ciorba racorita in smantana cu galbenusuri. Procedam astfel pentru ca atunci cand vom turna smantana si galbenusul in oala cu ciorba, acesta sa nu se branzeasca.
In final, tragem oala cu corba de pe foc, turnam in ciorba smantana pregatita mai inainte si amestecam.
Adaugam in ciorba otetul, eu am pus 4 linguri, depinde de gust, puteti pune mai mult sau mai putin.
Presaram deasupra o mana buna de patrunjel proaspat tocat, amestecam si ciorbita este gata de servit.
Nu va pot spune decat ca este un deliciu si va recomand sa o incercati cat mai repede posibil este EXTRAORDINARA.
No hay comentarios:
Publicar un comentario