Pages - Menu

domingo, 21 de abril de 2013

Prajitura din foi cu zahar ars

                 Prajitura din foi cu zahar ars










Ingrediente:

Aluatul :

450 g faina,
75 g zahar ,
 125 g unt sau margarina,
 100 ml smantana sau iaurt,
1 ou,
un varf de lingurita sare fina,
coaja raza de lamaie,
 o lingurita cu varf de praf de copt.

Crema:

200 g zahar,
 200 g unt,
70 g amidon alimentar,
 250 ml lapte,
un pachetel cu zahar vanilat,
15 ml rom.

Glazura:

100 gr margarina sau unt,
10 gr cacao,
 100 gr zahar, vanilie

Mod de preparare foi:
Intr-o cratita zaharul se caramelizeaza pana ce capata culoare maro-deschis si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se raceste pe apa rece.
Margarina sau untul moale se amesteca cu oul intreg, sarea , coaja de lamaie, smanatana sau iaurtul si se dilueaza cu siropul de zahar ars.
Se adauga faina impreuna cu praf de copt, amestecand bine , fara sa se framante prea mult.
Se imparte aluatul in 4 parti . Foile se coc 4 foi pe dosul tavi de circa 23/33 cm, presarat cu faina .
Dupa coacere foile se lasa la rece pana la finisare.
Mod de preparare crema:
200 gr de zahar se camarelizeaza intr-o cartita . Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3 -4 minute.
Se adauga tot untul, care se lasa sa se topeasca si 100 ml lapte. Se fierb la foc mic , ca sa se topeasca caramelul.
Intre timp intr-un bol se amesteca amidonul cu restul de lapte , adaugat cate putin si omogenizand compozitia cu ca sa nu ramana cocoloase.
Cand compozitia de unt cu zaharul ars a dat in clocot, se adauga amidonul cu laptele in suvoi continuuu, amestecand in continuu pana se ingroase.
Se ia vasul cu crema de pe foc, se pune vanilia si rom , se amesteca si se lasa la racit.
Mod de preparare glazura:
Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic .
Se amesteca pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert cca 3 minute pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop .
Asamblare:
Foile se umplu cu crema in straturi uniforme (3), se glazureaza si se lasa la rece pana a doua zi.
Se portioneaza dupa preferinta.
Se serveste ca desert, este o prajitura delicioasa .

No hay comentarios:

Publicar un comentario