Ingrediente:
Aluatul :
450 g faina,
75 g zahar ,
125 g unt sau margarina,
100 ml smantana sau iaurt,
1 ou,
un varf de lingurita sare fina,
coaja raza de lamaie,
o lingurita cu varf de praf de copt.
Crema:
200 g zahar,
200 g unt,
70 g amidon alimentar,
250 ml lapte,
un pachetel cu zahar vanilat,
15 ml rom.
Glazura:
100 gr margarina sau unt,
10 gr cacao,
100 gr zahar, vanilie
Mod de preparare foi:
Margarina sau untul moale se amesteca cu oul intreg, sarea , coaja de lamaie, smanatana sau iaurtul si se dilueaza cu siropul de zahar ars.
Se adauga faina impreuna cu praf de copt, amestecand bine , fara sa se framante prea mult.
Se imparte aluatul in 4 parti . Foile se coc 4 foi pe dosul tavi de circa 23/33 cm, presarat cu faina .
Dupa coacere foile se lasa la rece pana la finisare.
Mod de preparare crema:
200 gr de zahar se camarelizeaza intr-o cartita . Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3 -4 minute.
Se adauga tot untul, care se lasa sa se topeasca si 100 ml lapte. Se fierb la foc mic , ca sa se topeasca caramelul.
Intre timp intr-un bol se amesteca amidonul cu restul de lapte , adaugat cate putin si omogenizand compozitia cu ca sa nu ramana cocoloase.
Cand compozitia de unt cu zaharul ars a dat in clocot, se adauga amidonul cu laptele in suvoi continuuu, amestecand in continuu pana se ingroase.
Se ia vasul cu crema de pe foc, se pune vanilia si rom , se amesteca si se lasa la racit.
Mod de preparare glazura:
Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacao, se amesteca bine si se pune la foc mic .
Se amesteca pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert cca 3 minute pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop .
Asamblare:
Foile se umplu cu crema in straturi uniforme (3), se glazureaza si se lasa la rece pana a doua zi.
Se portioneaza dupa preferinta.

No hay comentarios:
Publicar un comentario