lunes, 22 de abril de 2013

Cozonac pufos cu rahat

                      Cozonac pufos cu rahat










 
Ingrediente:

Aluat:

 1 kg faina,
 200 gr zahar,
50 ml ulei,
150 gr unt,
4 galbenusuri,
500-600 ml lapte,
 40 gr drojdie,
10 gr sare,
 coaja rasa de lamaie,
zahar vanilat.

Umplutura:

rahat de fructe

Decor:

1 galbenus de ou,
susan.


Mod de preparare:
Intr-un lighenas mai mare, se freaca drojdia cu 50 gr zahar, pana cand se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 gr faina.
Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
Se adauga apoi restul de lapte caldut galbenusurile, uleiul, 50 gr unt topit, sarea, coaja de lamaie rasa si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura, se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune restul de unt topit.
Untul topit se lasa sa curga sub aluat , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza tot untul. Acest aluat dupa coacere se desface in foi, cand este copt
Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga felii de rahat din fructe si se ruleaza.
Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt , se ung cu galbenus si se presara cu susan.
Se lasa sa creasca in forme cca 10 min, apoi se introduc in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
Se coc cca 50-60 min, apoi se scot cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.
 
Servire:

Se serveste alaturi de o cafea aromata.

No hay comentarios:

Publicar un comentario