Ingrediente:
Aluat:
500 gr faina,
120 gr zahar,
50 ml ulei,
80 gr unt,
3 galbenusuri,
300 ml lapte,
20 gr drojdie,
5 gr sare,
coaja rasa de lamaie,
zahar vanilat.
Umplutura:
300 gr ciocolata
Decor:
ciocolata
Mod de preparare:
Aluatul se lasa sa se dospeasca intr-un loc caldut, cca 20 min, pana cand isi dubleaza volumul.
Se adauga apoi restul de lapte caldut , 2 galbenusuri, uleiul, sarea, coaja de lamaie rasa si restul de zahar. Se amesteca bine, apoi se adauga faina.
Aluatul se amesteca , la inceput cu lingura, se framanta cu mana max 15 min, pana cand se desprinde de mana si de vas, apoi se pune untul topit.
Untul se lasa sa curga sub aluat , nu se mai framanta, ci doar se impatureste, ridicandu-l din partile laterale spre mijloc pana se incoropreaza tot untul.
Se lasa la cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul.
Se imparte in doua parti, fiecare parte se intinde pe un blat de lemn cu merdeneaua, se adauga ciocolata maruntita si se ruleaza.
Cozonacul se pune intr-o forma rotunda si se unge cu galbenus de ou la suprafata.
Se lasa sa creasca in forma cca 10 min, apoi se introduce in cuptorul bine incalzit, la foc moderat.
Se coace cca 50-60 min, apoi se scote cu grija din forma si se lasa sa se raceasca la o temperatura medie.
Cand este complet racit se glazureaza cu ciocolata topita pe suprafata superioara, se lasa la rece.
Se portioneaza peste cca 1 ora.
Pofta Buna!

No hay comentarios:
Publicar un comentario